این در حالی است که هرساله کارشناسان محیطزیست درخصوص انقراض اینگونه زیبا و نادر هشدار میدهند. با این همه هیچ مرجع و نهادی با فروشندگان سمندر لرستانی برخورد نمیکند و این روند همچنان ادامه دارد.
چوب حراج بر میراث طبیعی لرستان
یک فعال محیطزیست لرستان در این باره به مهر گفت: متأسفانه در سالهای اخیر و با نزدیک شدن به ایام نوروز یکی از منحصر به فردترین گونههایی که سایه انقراض را روی قامت 14سانتیمتری خویش احساس میکند، سمندر لرستانی است.
محسن تیزهوش ادامه میدهد: قرار گرفتن زیستگاه این زیستمند دوست داشتنی در بین دو استان خوزستان و لرستان سبب بهوجود آمدن مشکلاتی شده، بهطوری که قاچاق بیش از حد اینگونه به دست سوداگران حیات وحش به یکی از اصلیترین نگرانیهای دوستداران محیطزیست زاگرس تبدیل شده است. وی به حراج اینگونه منحصر به فرد برای تبدیلشدن به سین هشتم سفره عید اشاره میکند و میگوید: یکی از دغدغههای مهم دوستداران محیطزیست فروش آزادانه اینگونه در معرض خطر انقراض در کنار خیابان و در میان ماهیهای سفره هفتسین است!
این فعال محیطزیست ادامه میدهد: همه ساله و با نزدیک شدن به ایام نوروز عدهای سودجو به طرق مختلف اقدام به صید سمندر کرده و آن را با قیمتهایی همچون 3، 6 یا 10هزار تومان به فروش میرسانند!
تیزهوش میگوید: سال گذشته و با شروع ایام نوروز سال90 از شهرهایی همچون تهران، بندرعباس، اهواز و حتی مرکز شهر خرم آباد خبر فروش آزادانه سمندر لرستانی در حالی به گوش میرسید که طبق قانون خرید و فروش اینگونه ارزشمند در سراسر جهان ممنوع اعلام شده بود.
وی به فروش اینگونه در خیابان مولوی تهران اشاره میکند و ادامه میدهد: امسال نیز با نزدیک شدن به ایام نوروز سال91 در روزهای گذشته 80 قطعه سمندر لرستانی در یکی از خیابانهای شهر اهواز هر کدام به قیمت 10هزار تومان به فروش رفته است.
این کارشناس محیطزیست با طرح این سؤال که آیا به راستی قیمت سرمایههای ژنتیک این سرزمین به این میزان ناچیز است؟ یادآور میشود: این در حالی است که تجارت اینگونه در سطح بینالمللی ممنوع اعلام شده است.
سمندر لرستانی، در فهرست بینالمللی
مدیرکل محیطزیست استان لرستان در این رابطه به خبرنگار مهر میگوید: سمندر لرستانی شاخص تنوع زیستی استان لرستان و تنها گونه لرستانی است که جزو لیست کنوانسیون سایتیس قرار داده شده است.
محمد حسین بازگیر با اشاره به منع تجارت اینگونه جانوری ادامه داد: در سراسر دنیا و از میان گونههای حیات وحش 200کشور دنیا تنها 500 گونه در این لیست قرار داده شده که یکی از اینگونهها سمندر لرستانی است.
وی با تاکید بر اینکه سمندر لرستانی تنها گونهای است که معرف لرستان و طبیعت این استان بوده و پسوند نام لرستان را با خود یدک میکشد، افزود: یک دانشگاه اروپایی کار مطالعاتی روی اینگونه را با همکاری سازمان محیطزیست ایران و اداره کل محیطزیست لرستان آغاز کرده است.
بازگیر ادامه داد: این در حالی است که متأسفانه بهرغم ارزش جهانی اینگونه، سمندر لرستانی به بهای 3هزار تومان برای قرارگرفتن روی سفره هفتسین فروخته میشود.
وی در رابطه با نقش محیطزیست برای حفاظت از اینگونه افزود: در این راستا چندین محموله تجارت سمندر را به استان برگرداندهایم ولی مقابله با قاچاق اینگونه نیازمند عزم ملی و فرهنگسازی است.
مدیرکل محیطزیست استان لرستان ادامه داد: سمندر یک گونه دوزیست است که نگهداری آن بسیار آسان بوده و به خاطر ظاهر زیبا و رنگارنگش مورد توجه مردم قرار گرفته است.
بازگیر با بیان اینکه چند سال است که اینگونه در سفره هفتسین جای خود را باز کرده، یادآور شد: با ادامه روند قاچاق سمندر زمینههای نابودی این میراث طبیعی کشورمان فراهم شده است.
وی با اشاره به اینکه عمده قاچاق سمندر از مرز خوزستان و از طریق مسیر راهآهن صورت میگیرد، افزود: در این راستا هماهنگیهایی با مسئولان راهآهن، نیروی انتظامی و محیطزیست خوزستان صورت گرفته است تا با قاچاقچیان سمندر برخورد کنند.
بازگیر با تاکید بر نقش اطلاعرسانی برای مقابله با پدیده قاچاق سمندر افزود: باید حساسیت و اهمیت اینگونه به اطلاع مردم رسانده شود.